Al in 6700 voor Christus zijn er sporen van bewoning gevonden in Almere. Daarom denken archeologen dat Almere een van de meest oude gebieden van Nederland is waar reeds mensen woonden en leefden van de jacht en visvangst. De naam Almere (vroeger Aelmere) bestaat al meer dan 1000 jaar en betekent “zeer groot meer” (Al komt uit het Germaans en betekent zeer groot en Mere is meer). Waar nu de stad Almere ligt was vroeger dus alleen maar water. Aelmere wordt zo rond de 14e eeuw Zuiderzee genoemd en daarna het IJsselmeer.
Toen tijdens de eerste wereldoorlog in 1916 er diverse dijkdoorbraken en eveneens zeer hoge waterstanden in de rivieren, werd de Zuiderzeewet aangenomen onder leiding van Ingenieur Cornelis Lely en besloten om de Zuiderzee in te gaan polderen. Droogleggen dus. Toen Almere bouwrijp werd gemaakt zijn er wel meer dan twintig scheepswrakken gevonden die verwijzen naar de visserij. Eén van die wrakken was een koggeschip en moet volgens archeologen zijn vergaan rond 1420-1425. Dit is de reden waarom je vandaag de dag een koggeschip ziet in de vlag van Almere. In 1955 werd er begonnen met het droogleggen van de oostkant van Flevoland en was het een grote modder bedoening. Om de grond steviger te maken werd er door vliegtuigjes zaden riet gestrooid want zodat het riet, mede met behulp van een ondergronds afwateringssysteem, het water uit de bodem kon onttrekken. Uiteindelijk werd het riet in de brand gestoken en zo had Nederland er door de drooglegging een stel kekke akkers bij.
Leuk voor de boeren, maar er moest natuurlijk ook gewoond worden. Na de tweede wereldoorlog zijn Amsterdam en Het Gooi booming en de mensen barsten daar hun huizen uit. Er wordt besloten om voor die mensen een overloop stad uit de grond te stampen, Almere dus. Eind 1976 trekken de eerste mensen naar Almere en sindsdien zijn ze niet meer te houden. Met inmiddels meer dan 200.000 inwoners, is Almere heel hard op weg om de vijfde stad van Nederland te worden. En dat allemaal op ongeveer twee tot vijf meter onder zeeniveau. De verwachting is dat de stad zal gaan doorgroeien rond 2030 tot 350.000 mensen. Het kan in Almere.
Op de foto hiernaast : Eerste paal voor Almere werd geslagen door door minister Westerterp. Rondwandeling over de nog kale vlakte.
30 september 1975
Triathlon Almere met Axel Koenders jaren tachtig.
Almere Stad
Almere Haven
Almere Haven is een soort van dorp in Almere. Misschien komt dat wel door de ligging aan de andere kant van de A6, aan de rand van het Gooimeer. Het is het oudste gedeelte van Almere en is opgezet als bloemkoolwijk. De eerste woningen werden opgeleverd in november 1976, toen de eerste bewoners arriveerden. Dat waren destijds vooral Amsterdammers. Nu noemen de bewoners zich “Havenaren”. De ruim opgezette wijken kennen veel groen en ontelbare hofjes.
Almere Haven vanuit de lucht. Bloemkoolwijk “de Werven”.
De oudste wijk van Almere Haven, gebouwd in de periode van 1977 tot 1980. De wijk heeft veel rijwoningen, hoekwoningen portiekflats en hofjes waarvan de meeste huurwoningen zijn (60%). De Werven bevindt zich ten noordoosten van het centrum van Almere Haven.